HEM PRODUKTER TILLBEHÖR PADDLAR TIPS ÅTERFÖRSÄLJARE BILDARKIV KONTAKTA OSS


Ta hand om din Kajak/Canadensare

En glasfiberkajak/canadensare är i princip underhållsfri. Polyester och glas är material som på gott och ont i princip inte bryts ner. Flitigt användande kan dock sätta sina spår.För att hålla smuts borta och skydda gelcoaten mot UV- strålningen är det en bra ide att vaxa kajaken/canadensaren minst en gång om året. Man kan använda vanligt bilvax.

För att rengöra kajaken/canadensaren använder man ett vanligt tvättmedel. Grövre smuts tar man bort med aceton, men tänk på att aceton löser upp klisterdekaler. r ytan väldigt matt eller nersmutsad kan man använda olika polerprodukter. Silikonprodukter bör undvikas. Dessa ger en hinna som kan vara väldigt svår att ta bort. Skall man måla om kajaken/canadensaren fungerar silikonet som släppmedel. Detta gäller i första hand s.k silikonmassa. Silikon som finns löst i andra produkter verkar fungera bättre men det är aldrig fel att vara sparmsam med silikonanvändandet.

För att limma eller täta fungera s.k fogmassa bra, det finns en mängd olika varianter. Välj en som är anpassad fär utomhusbruk. Vill man fästa något värdefullt på kajaken är det lämpligt att man använder skruv eller nit, använd fogmassan för att täta. Skruven och niten skall tåla saltvatten. Lägg också fogmassa mellan det du skruvar fast och gelcoaten.

Större repor som gått genom gelcoaten och ner till glasfibern bör man fylla igen. Man kan köpa en lagningssats från Trapper med rätt nyans på gelcoaten. Ett enkelt sätt att slipa onödigt slipjobb är att täcka lagningen med packtejp innan den härdat.

Har det gått hål i kajaken/canadensaren kan man relativt enkelt laga dessa själv. Dock är glasfiberarbete ett hantverk och det finns bra litteratur från polyesterleverantörerna som kan vara bra att ha läst innan man sätter igång. r du osäker, hör av er till oss. Man skall alltid försöka att använda samma produkter som kajaken/ canadensaren är byggd av. Vissa lagningsmaterial, oftast epoxy, har andra utvidgningskoeficienter och kan efter ett tag lossna från lagningen. När man lagar är det viktigt att man för bort gelcoaten och att man kommer ner till laminatet.

r kajaken/canadensaren rejält nött kan man måla om den. Man använder samma produkter och program som när man målar om bilar. Det finns även speciella båtfärger man kan använda. Som vid allt målningsarbete är det viktigt att ytan är matt och väl rengjord. Använd skyddsmask och lämpliga skyddskläder!

Man kan förvara sin kajak/canadensare utomhus. Vänd den upp och ner. Vid långtidsförvaring är det bra att täcka den med en pressening. Se till att luft kan cirkulera kring kajaken/canadensaren.

Man skall ven ta bort eventuella luckor. Gummiluckor förvarar man lämpligast mörkt och svalt. För att luckorna skall vara lätta att sätta på och av är det viktigt att man smörjer dom regelbundet. Såpa eller tvättmedel går bra, men det finns även specialprodukter.


{{extlinks}}


« Tillbaka

Trapper kanot AB :: info@trapper.se