HEM PRODUKTER TILLBEHÖR PADDLAR TIPS ÅTERFÖRSÄLJARE BILDARKIV KONTAKTA OSS


Skerhetsvningar

Läser man allt som har skrivits om detta kan man som nybörjare minst sagt bli förvirrad. Vi skall här försöka bringa lite klarhet.En kajak kan slå runt, även om det är väldigt ovanligt sä kan det faktiskt hända.

Alla som tänker ägna sig åt kajakpaddling skall ha provat på att tippa med kajaken. Första gången gör man det på grunt vatten med en medhjälpare ståendes bredvid kajaken. Första gången bör det ske utan kapell. ven om man tycker att man inte är speciellt rädd för vatten är det alltid en obehaglig känsla att hänga upp och ner i kajaken. Prova sedan pä land att få loss kapellet. Se till att du har rätt kapell till din kajak och att det går lätt att få loss det. Prova sedan i vattnet.

Ett av dom säkraste sätten att paddla är i en grupp med mer än två paddlare. Skulle någon slå runt så hjälper dom andra paddlarna den nödställde att komma på rätt köl. Det finns olika så kallade kamraträddningar man kan träna på.

Paddelflottörsräddning är ett sätt att komma tillbaks i kajaken om man är ensam. Man fäster en flottör på paddeln som man sedan fäster i kajaken. Man får då extra stabilitet av flottören och man kan sedan självåla sig ner i kajaken. Alla Trappers kajaker har sittbrunnar som är tillräckligt rymliga för att man skall kunna komma tillbaks i kajaken med hjälp av flottörsräddning

Tillverkaren VKV har tagit fram ett eget räddningssystem. Systemet påminner om Paddelflottör-arrangemanget, men är lite mer komplext. Man kan t.ex paddla med flottören kvar. Detta system kan man få monterat på Trappers kajaker. De kajaker som är ritade av Hans Friedel har generellt en högre initialstabilitet än VKV:s kajaker, så behovet att paddla med flottörer har inte varit så stort.

Med Eskimåsväng (Roll) kan paddlaren genom att ta stöd med paddeln komma på rätt köl. Rollen är ett naturlig drag i forspaddling och andra aktiviteter där paddlare riskerar att slår runt ofta. Jämfört med de andra räddningsmanövrarna så kräver rollen en hel del övning och rörlighet av paddlaren. Några paddlare lär sig ganska snabbt att rolla medans andra behöver mera tid. Man har stor hjälp av en duktig instruktör. Det är också viktigt att man tänker på säkerheten när man övar. Har man problem med axlarna bör man vara försiktig. Försök hålla armbågarna nära kroppen. Många tycker att det är roligt att rolla, och första gången man sätter en roll är definitivt en adrenalinkick. Alla Trappers kajaker ritade av Hans Friedel (utom Easyn) går att rolla. Rollen är förstås överlägsen som räddningsmanöver, inom några sekunder så är paddlaren på rätt köl. Att rolla en fullpackad långfärdskajak är dock inte helt lätt.

En seriös paddlare ser förstås till att han/hon lär sig flera tekniker och tar med sig utrustning därefter. Dock skall man förstås se till att man inte hamnar i sådana situationer där man kan slå runt.

{{extlinks}}


« Tillbaka

Trapper kanot AB :: info@trapper.se