HEM PRODUKTER TILLBEHÖR PADDLAR TIPS ÅTERFÖRSÄLJARE BILDARKIV KONTAKTA OSS


Design

Kanotformen är en urform som finns spridd över hela världen. Det är en sund form som det är svårt att misslyckas med. Svårare blir det när man strävar efter en speciell egenskap.En havskajak är en kompromiss. Den perfekta kajaken finns inte (ännu). En havskajak påverkas av vind, vågor, strömmar och en mängd andra olika krafter. Strömningarna runt en farkost är väldigt komplexa.

Stabiliteten påverkas till största del av bredden i vattenlinjen. Men en bredare kajak har också större våt yta som bromsar kajaken, så det gäller att hitta ett bra förhållande mellan stabilitet och fart. En kajak påverkas även av vinden. Har man en hög överbyggnad och liten undervattenskropp kommer kajaken att fara i sidled. Gör man kajaken väldig låg så får man förstås inte med sig någon packning. En stor undervattenskropp gör kajaken svårsvängd. Det gäller alltså att hitta en bra kompromiss mellan packvolym, vindkänslighet och manöverbarhet.

Modern datateknik är till stor hjälp. Detta ger konstruktören enorma möjligheter att prova kajaken i datorn innan man provar den i vattnet. Det ligger ungefär 20-30 olika provskott bakom varje konstruktion. Med datorns hjälp kan man finstämma konstruktionen på ett helt annat sätt än förr. Dock är det mänsklig intuition som fortfarande är det som avgör hur kajaken slutgiltigen kommer att se ut. Dataprogrammen är bara verktyg.{{extlinks}}


« Tillbaka

Trapper kanot AB :: info@trapper.se